Akoestiek sporthal

Akoestiek in sport- en gymzalen is een belangrijk item. Omdat het een grote ruimte betreft waar sport en communicatie vaak samenkomen is de akoestiek zeer belangrijk. Het heeft een grote invloed op de gezondheid van de mensen die er werken en sporten. In het onderwijs bijvoorbeeld geven vakleerkrachten lichamelijke opvoeding vele uren per dag les. Als de akoestiek in de sporthal niet in orde is wordt de communicatie bemoeilijkt en moet men veelal de stem verheffen om boven het lawaai van de sporters uit te komen. De vaak lange storende nagalm zorgt ervoor dat geluid van sporters in combinatie met overstemmen blijvende gezondheidsschade veroorzaakt zoals gehoorschade en stemproblemen. Vaak wordt een sportzaal daarnaast ook nog gebruikt voor andere doeleinden. Denk hierbij aan feesten, voorstellingen lezingen en presentaties. Ook hiervoor moet de akoestiek optimaal zijn.


Richtlijnen akoestiek sporthal verbeteren

Het belang van goede akoestiek en de invloed hiervan op de gezondheid van sportleraren is onderkent. Daarom moet een sport- en gymzaal voldoen aan de geldende normen. Deze zijn vastgesteld in de richtlijnen overdekte sportaccommodaties van het NOC-NSF. Hierin zijn per type hal in combinatie met het volume van de hal de maximale nagalmwaardes weergegeven. Zowel de Arbo diensten alsook het KLVO (belangenvereniging leraren lichamelijke opvoeding) conformeren zich aan deze normen. Op deze manier is het eenduidig op welke manier de gezondheid van gebruikers van overdekte sportaccommodaties gewaarborgd is. AKMA conformeert zich bij het realiseren van oplossingen voor sport- en gymzalen altijd aan deze geldende richtlijnen en normen zodat de klant verzekerd is van een optimale sportomgeving.


Akoestiek gymzaal optimaliseren

De akoestiek in een gymzaal optimaliseren vraagt om een gedegen voorbereiding. Hieraan staan geluidsmetingen conform de ISO normeringen aan ten grondslag. Wij brengen de nagalm in kaart in de frequentiegebieden 125-4000Hz. Zo kunnen we zien in welk gebied de grootse problemen zich voordoen en de oplossingen daarop afstemmen. Maar ook de flutterecho’s die vaak voorkomen brengen we in kaart en nemen dit mee in het advies ten aanzien van de juiste oplossingskeuze. Als laatste wordt natuurlijk ook het esthetisch karakter met u bepaald. Welke kleurstellingen of wenst u graag mooie sportafbeeldingen?

Passende oplossing voor iedere situatie

Elk advies vraagt om een eigen oplossing. Is het voldoende om de lage wanddelen te voorzien van sportpanelen of moeten de hoge wandelen ook meegenomen worden in verband met nagalm of flutterecho’s? Is het wenselijk of zelfs noodzakelijk het plafond mee te nemen in de oplossingen? Wenst u graag uniekleuren of passen mooie sportfoto’s beter als topdoek? AKMA heeft alle oplossingen in huis. Eigen fabricaat, Peutz getest. Dus de zekerheid dat we samen met u een optimale en comfortabele sportzaal realiseren.

Hulp nodig bij de akoestiek? AKMA is uw partner

Wilt u meer weten over de akoestiek in een sporthal en hoe AKMA u kan helpen om dit te verbeteren? Wij komen graag meer te weten over de situatie in uw gymzaal.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om een afspraak te maken!

Contact
Klanten vertellen
Niemand anders kan u beter vertellen over onze diensten en producten dan de gebruikers hiervan. Uiteraard zijn alle reviews openbaar geplaatst via Google.
  • Helemaal top
    Goed advies voor een perfecte akoestische oplossing
    Carl Schoonenberg
  • 5-sterren
    Veel vakkennis
    Theo de Wildt
Hulp nodig bij de akoestiek in uw sporthal? Wij helpen u graag!
Vrijbljvende offerte