Akoestisch onderzoek

Is de akoestiek in een ruimte niet goed, waardoor u klachten ervaart? Aan de basis van een goed advies ligt op de eerste plaats een vrijblijvend locatie bezoek ten grondslag. Wij kunnen de ruimte dan ervaren en op locatie zien welke oplossingen zowel technisch als esthetisch mogelijk zijn. Om het probleem exact te onderbouwen kan het soms wenselijk zijn een akoestisch onderzoek te laten uitvoeren voor uw bedrijf. We meten dan onder andere de nagalm en mocht dit nodig zijn ook de Stipa (STI geluidsverval). Op deze manier krijgen we een exact beeld van het probleem en welke oplossingen nodig zijn op dit op te lossen.


Probleem analyse akoestiek

Tijdens ons eerste vrijblijvende bezoek starten we eigenlijk al onze analyse en nemen we al uw akoestische zorgen uit handen. We bekijken de ruimte, nemen in een persoonlijk gesprek met u en/of uw medewerkers de ervaren problemen op en analyseren de locatie naar technische en esthetische mogelijke oplossingen.

 • bespreken uw wensen en eisen
 • kijken naar de geldende normen voor de ruimte
 • analyseren de eventuele geluidsmetingen
 • geven advies op basis van deze ervaringen
 • stellen de verschillende productopties voor
 • plannen samen met u een montagedatum

Het nut en de noodzaak van een akoestisch onderzoek

Tegenwoordig wordt er veel met harde materialen gebouwd. Kantoorinrichtingen zijn modern, strak. Het ziet er prachtig uit, maar voor de akoestiek in de ruimte is dit verre van ideaal. Helaas wordt er weinig tot geen aandacht aan akoestiek besteedt bij het ontwerpen en inrichten van een kantoor of werkruimte. En dat leidt er weer toe dat de problematiek pas merkbaar wordt wanneer de ruimte echt in gebruik wordt genomen. Er is dan nog veel mogelijk om de akoestiek aan te pakken, maar het had beter en goedkoper gekund door hier in eerdere fase aandacht aan te besteden.

Wanneer bovenstaand verhaal u herkenbaar in de oren klinkt, bent u gelukkig zeker niet beperkt in uw oplossingen. Voordat het echter zover is, dient er eerst een akoestisch onderzoek uitgevoerd te worden. Ruimte akoestiek is een interessant en complex fenomeen en het komt zelden voor dat de beste oplossing overduidelijk is. Met een akoestisch onderzoek krijgt u snelle én betrouwbare inzichten in de akoestiek in uw ruimte. De adviseurs van AKMA weten precies hoe zij deze data moeten interpreteren en welke oplossingen passen bij de problemen die naar voren komen na het uitvoeren van het onderzoek naar de ruimte akoestiek.

Wetten en normen

Bedrijven besteden steeds meer aandacht aan de akoestiek binnen ruimtes. Omdat we steeds meer met harde materialen bouwen, van kantoorcellen naar kantoortuinen gaan, minimalistisch inrichten of houden van die industriële look&feel wordt vaak de gezondheid en het comfort van de werkplek vergeten.

Daarom borgen de normen die onder andere opgenomen zijn in het Bouwbesluit, NOC-NSF richtlijnen of het Frisse Scholenbeleid de kaders van een gezonde en verantwoorde werkplek. Deze normen worden door bijvoorbeeld de Arbo en KVLO als leidraad genomen om ruimtes te toetsen.

AKMA gebruikt deze normen als leidraad bij het bepalen van oplossingen en waarborgen van de richtlijnen voor haar klanten.

Vuistregels voor een gezonde werkplek

Een prettige werkomgeving ontstaat bij een goede combinatie tussen geluidsisolatie (het blokkeren van geluid) en geluidsabsorptie (het opnemen van geluid). Er zijn een aantal vuistregels die voor de juiste balans op de werkplek zorgen.

 • Tussenwanden moeten altijd doorgetrokken worden tot het bouwplafond.
 • Een ISO geluidsmeting moet de bandbreedtes 125-4000Hz beslaan.
 • 15% van het volume moet omgeslagen worden in m2 OR (100% absorptie).
 • Nagalm wordt via plafondoplossingen onder controle gebracht.
 • Een goede oplossing wordt bepaald door het probleem in een bepaald frequentiegebied.
 • Spraakverstaanbaarheid en storend overdrachtsgeluid wordt middels wandpanelen en dividers onder controle gebracht.
 • De nagalmnorm voor kantoren is optimaal 0.5 seconden.
 • In het onderwijs ligt deze norm bijvoorbeeld tussen de 0.4 en 0.6 seconden.

Het realiseren van de juiste combinatie van oplossingen en borgen van de geldende normen vraagt vakkennis. AKMA vertelt u graag meer over de voor u geldende normen en eisen.

Wilt u een onderzoek laten uitvoeren? Neem gerust contact op!

U of uw personeel, klanten of gasten ervaren een akoestisch probleem? Neem dan gerust contact met ons op om te kijken of een akoestisch onderzoek of vrijblijvend advies de start is voor een totaal nieuwe werkervaring of locatie beleving voor uw gasten.

Contact
Klanten vertellen
Niemand anders kan u beter vertellen over onze diensten en producten dan de gebruikers hiervan. Uiteraard zijn alle reviews openbaar geplaatst via Google.
 • Helemaal top
  Goed advies voor een perfecte akoestische oplossing
  Carl Schoonenberg
 • 5-sterren
  Veel vakkennis
  Theo de Wildt
Hulp nodig bij het uitvoeren van een akoestiek onderzoek? Wij helpen u graag!
Vrijbljvende offerte