AKMA_Logo_Wit

17 december 2020

Wat zijn de voordelen van een akoestisch plafond?

Ervaart u akoestische overlast op kantoor, thuis of in een open ruimte met weinig geluidsabsorptie? Dan kan dit ervoor zorgen dat uw productiviteit of stemming hieronder lijden. Het meest herkenbare akoestisch probleem is een te lange nagalm in een ruimte. Dit ontstaat als er teveel harde materialen in een ruimte toegepast zijn en het geluid gemakkelijk zijn weg vind door de ruimte. Het reflecteert via plafond en wanden alle kanten op en het brongeluid bereikt de toehoorder later dan de reflecties. Dit wordt als erg storend ervaren. In een werkomgeving kan dit leiden tot snelle afleiding, concentratieverlies, vermoeidheid, irritaties, fouten, stress en zelfs een verhoogd ziekteverzuim. In dit artikel leest u meer over de voordelen van een akoestisch plafond.

Voordelen akoestisch plafond op een rijtje

Een akoestisch plafond biedt meerdere voordelen ten opzichte van andere akoestische oplossingen. Het grootste vrije oppervlak in de ruimte is in de regel het plafond. Dit is dan ook bij uitstek de positie die we graag gebruiken om de algehele nagalm onder controle te brengen. Een groot voordeel is het mogelijke aantal vrije m2 in combinatie met het feit dat plafondoplossingen vaak ‘onzichtbaar’ in de ruimte toegepast kunnen worden. ze vallen niet op. De focus van mensen ligt namelijk bij het betreden van een ruimte bij het plafond. Plafonds zijn vaak wit. Door het toevoegen van witte plafondeilanden vallen deze in de ruimte weg. Sterker, ze zijn vaak een meerwaarde qua esthetisch karakter van de ruimte. In samenspraak met de klant worden de mogelijke oplossingen bepaald.

Technische voordelen akoestisch plafond

Akoestische oplossingen worden aangedragen op basis van een minimaal aantal noodzakelijke m2 OR (staat voor Open Raam = het aantal m2 100% absorptie). In akoestiekland geven we dit de waarde 1.0. Elk getest en gecertificeerd product heeft dus een geteste waarde, weergegeven als NRC/Aw waarde. Hoe dichter deze bij de 1.0 ligt, des te hoger is de absorptiegraad en des te minder m2 hoeft men toe te passen om een goed resultaat te bereiken. het is dus belangrijk bij het vergelijken van producten op deze waarde te letten. Van een product met een waarde van bijvoorbeeld 0.8 moet al 20% meer toevoegen dan een product met een waarde 1.0. Dus is prijs niet altijd bepalend!

Plafondeilanden worden in de regel afgehangen af bouwplafond. Op deze manier ontstaat er en luchtspouw, een plenum, tussen het paneel en het bouwplafond. dit heeft een positieve werking op de absorptie. Hoe hoger het plenum, hoe hoger de absorptiewaarde van een paneel stijgt. Ook dit is bij de gecertificeerde panelen getest en weergegeven. een panel kan op 7 cm een waarde van 0.85 hebben maar op 15cm een waarde van 1.0. Dus effectief 15% meer rendement.

De esthetische oplossing

Het akoestische plafond is een goede oplossing als u de uitstraling van de ruimte belangrijk vindt. Wilt u de wanden van de ruimte liever niet voorzien van panelen of ziet u (mobiele) dividers niet zitten? Het plafond is in veel ruimtes een verloren oppervlak, waar enkel licht en eventueel airconditioning is gemonteerd. Door akoestische panelen aan het plafond toe te voegen verliest de ruimte geen esthetische waarde en lost u wel veel akoestische problemen op.

Een effectieve oplossing

Een akoestisch plafond ziet er niet alleen goed uit, het levert ook keiharde (of juist superzachte) resultaten. Doordat het plafond een groot ongebruikt oppervlak is, kunt u hier eenvoudig panelen op monteren die de akoestiek in de ruimte verbeteren. Hierbij hoeft u geen of weinig rekening te houden met zaken als ramen, kasten en deuren, wat bij de wanden wel het geval is.

Laat u adviseren door AKMA

Benieuwd of een akoestisch plafond iets voor uw ruimte is? De adviseurs van AKMA helpen u graag bij het vinden van een passende oplossing voor uw situatie. Zij bepalen aan de hand van het aantal m2 van uw plafond en verschillende factoren ter plaatse hoeveel procent van uw plafond voorzien dient te worden van akoestisch materiaal. AKMA is een ervaren kracht op het gebied van akoestische probleemoplossingen en levert diverse producten die ingezet kunnen worden om ook uw akoestiek probleem op te lossen. Neem contact met ons op voor advies op maat.

Met welke akoestische materialen kunnen we u helpen?
Vrijbljvende offerte