15 juni 2023

Wat is nagalm?

AKMA is specialist op het gebied van ruimte-akoestiek. Een belangrijk aspect van ruimte-akoestiek is de nagalm. Wanneer wij nagalm ter plaatse onderzoeken achterhalen wij hoe en hoe lang een ruimte naklinkt. De naklank van een ruimte moet afgestemd zijn op het gebruik van de ruimte. Zo is een langere nagalm in muziekruimtes wenselijk maar moet deze in een klaslokaal vrij kort zijn.

reflectiepaden van een muziekinstrument veroorzaken nagalm

Weerkaatsingen van geluid

Geluid afkomstig van een bron, zoals een instrument, stem van een collega of spelende (klein)kinderen bereikt zelden direct uw oren. Doorgaans zal dit via vloer, wand en plafond meermaals heen en weer kaatsen alvorens het uw oren bereikt. Elk oppervlak waar het geluid tegen aan komt zal een deel van de energie in zich opnemen, dit noemen we absorptie. Het overig deel van de energie wordt weerkaatst en vervolgt zijn reis.

Delay, echo en galm

Binnen een seconde is een geluidsgolf in de meeste ruimtes reeds tientallen keren tussen alle oppervlakken heen en weer gegaan voordat deze uitgedoofd is. Deze reflecties galmen letterlijk na op de bron. Soms is dit te horen als een afzonderlijke klank. We spreken dan over een delay, of echo. Dit kan voorkomen in grote ruimtes zoals lange gangen of gymzalen. Valt de klank kort na het geluid van de bron of klinkt het min of meer samen met het geluid van de bron dan spreekt men over galm.

Gevolgen van nagalm

Hoe harder het niveau van de galm is ten opzichte van het brongeluid, des te lastiger het is om de bron goed waar te nemen. In situaties met veel galm is een stem bijvoorbeeld weliswaar goed hoorbaar, maar niet goed verstaanbaar. De hoeveelheid "ruis" als gevolg van de nagalm verstoort de verstaanbaarheid van het stemgeluid.

Het belang van materiaaleigenschappen voor nagalm

Harde materialen weerkaatsen meer dan zachte materialen. Harde materialen zorgen ervoor dat uw ruimtes langer doorklinken. Omdat de geluidsgolven nauwelijks geabsorbeerd worden door harde materialen zullen ze langer weerkaaten tussen alle oppervlakken in uw ruimte. Zijn uw ruimtes uitgevoerd in glas, beton, laminaat of andere harde materialen, dan is de kans groot dat uw ruimtes te maken hebben met akoestische problemen. Laat u adviseren door AKMA en pak de ruimte-akoestiek goed aan! Door geluidsabsorberende materialen toe te voegen aan de ruimte neemt de nagalm af, wordt deze korter en van een aangenamer niveau.

Afhankelijk van het type ruimte en het beoogde gebruik kan AKMA door jarenlange ervaring telefonisch al bepalen of een meting ter plaatse nodig gaat zijn, of dat een rekenkundige benadering volstaat. Akoestiek is een complex vakgebied, maar AKMA laat u horen en zien wat er écht toe doet. Kruip vandaag nog in de telefoon om uw akoestische uitdagingen met ons te bespreken.

Doordat we de akoestische eigenschappen van onze producten exact kennen weten wij hoeveel geluidsabsorberend materiaal nodig is om een gewenst resultaat te krijgen. E.e.a. spreken we graag met u door.

Hulp nodig bij kennis over nagalm? Wij helpen u graag!
Vrijbljvende offerte