22 augustus 2023

Sport en akoestiek

Vandaag wil ik een artikel delen over het belang van goede akoestiek in sporthallen.

De kracht van sport

We weten allemaal dat sporten goed is voor de gezondheid. In de eerste plaats fysiek natuurlijk: conditie, spierkracht en souplesse. Daarnaast ook absoluut mentaal: doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, verbondenheid met elkaar. Sport kost inspanning, maar geeft energie.

Veiligheid

In sportruimtes wordt gesprongen, geduwd en getrokken. In het heetst van de strijd belanden sporters soms met hoge snelheid tegen de wand. AKMA vindt het daarom vanzelfsprekend: akoestische panelen in een sportzaal moeten hufterproof en impactbestendig zijn. AKMA's sportpanelen zijn stoot- en balvast. Er mogen geen handen of voeten achter kunnen komen. Helaas zien wij nog te vaak dat partijen de verkeerde materialen inzetten om deze ruimtes goed akoestisch te behandelen. Scherpe delen, zoals geperforeerde platen die werken als een rasp zijn wat ons betreft uit den bozen! Het enige uitstekend aan AKMA's sportpanelen zijn de akoestische waarden. Goede akoestiek in sporthallen is van belang, maar mag nooit ten koste gaan van de veiligheid. Onze sportpanelen, ook wel soft panels genoemd, zijn zacht, maar wel vormvast en we monteren ze stuik tegen de wand.

Lange nagalmtijden

Waarom zijn sporthallen akoestisch zo problematisch? Sportruimtes hebben doorgaans grote afmetingen: hoge plafonds, lange wanden bestaand uit hard materiaal, grote parallelle vlakken waartussen geluid vrij spel heeft om heen en weer te kaatsen. Dat betekent een groot volume in kubieke meters. Het gevolg: de zaal wordt één grote galmbak. Simpel gezegd, grote ruimtes met harde materialen betekent een lange, storende naklank. Dit noemen we dus ook wel de nagalm.

Muziek onder het sporten

We snappen het: muziek tijdens het sporten is lekker. Door een pompende beat geef je net dat beetje extra. Als je op het punt staat te verslappen zorgt het tempo van de plaat dat je in het ritme mee blijft gaan. Bovendien is de muziek een essentieel onderdeel voor dans, spinning, tae bo en diverse trainingen. Maar net zoals te hard sporten kan leiden tot lichamelijke klachten kan te harde muziek zorgen voor gehoorklachten. Niet alleen voor instructeurs, maar ook voor klanten of leerlingen. Voorkom gehoorschade, zorg voor een adequaat niveau van de muziekinstallatie. AKMA kan dit voor meten en met u in overleg inregelen.

Sporthallen met het cocktail party effect

U herkent wellicht van feesten of drukke kantoren: een te hoog niveau achtergrondgeluid zorgt ervoor dat mensen harder gaan praten, waardoor het totale geluidsniveau nóg hoger wordt. Dit gebeurt ook in gymzalen. Een te hard afgestelde muziekinstallatie of te lang doorklinkende galm zorgt er voor dat mensen harder gaan praten in die ruimte. Dit noemt men ook wel het cocktail party effect of het Lombard-effect. Dit is sowieso vermoeiend voor het gehoor en in sommige gevallen zelfs schadelijk.

Oorsuizen bij instructeurs en docenten

Fitness instructeurs, coaches en gymdocenten klagen er vaak over: oorsuizen, een piep of ruis in het oor veroorzaakt door overmatige blootstelling aan harde geluiden. Meestal ervaart men deze klachten als de werkdag voorbij is. Thuis op de bank, of 's nachts in bed. Heel de dag wordt het oorsuizen overstemd door lawaai. Pas wanneer men enige tijd in een stillere omgeving is gaat men het merken. Het is spijtig, maar een feit: veel professionals in sporteducatie hebben blijvende gehoorschade.

Meten is weten

Voor gymzalen kiest AKMA standaard voor het uitvoeren van het een meting. Zo kunnen wij bepalen hoe het met de nagalm in de zaal gesteld is. Op basis van de feitelijke situatie kunnen we vervolgens een gepast advies uitbrengen. AKMA heeft ruime ervaring met het akoestisch behandelen van sportruimtes. Zie bijvoorbeeld onze aanpak bij Vrijetijdscentrum de Ridderhof. In ons advies nemen wij aanbevelingen van NOC-NSF ten aanzien van de nagalmtijden mee. Wilt U hier meer informatie over, neem dan contact met ons op.

Hulp nodig bij goede akoestiek in sporthallen? Wij helpen u graag!
Vrijbljvende offerte