25 januari 2022

Geconcentreerder werken door afleiding te verminderen

Focussen op het werk. Een taak goed volbrengen en tegelijkertijd ook efficiënt werken is een groter probleem op de werkvloer dan u misschien denkt. Afleiding ligt overal op de loer. Dat begint bij uw eigen collega’s. De mensen waar u dagelijks mee samenwerkt hebben, onbedoeld en vaak ook ongemerkt, een flinke impact op de kwaliteit en snelheid waarmee het werk wordt gedaan. Daarnaast zorgen telefoons, een constante verbinding met de sociale wereld via de laptop, het verkeer op straat en de geluiden van diverse apparaten voor een uitdagende werkomgeving.

Breng de klachten in kaart

Gelukkig zijn de meeste vormen van afleiding goed te verhelpen of in ieder geval flink te reduceren. Het is allereerst zaak om de klachten in kaart te brengen. Welke afleiding of ongemakken ervaren u en uw collega’s? Kijk niet alleen naar de oorzaken, maar ook zeker naar de gevolgen. Probeer een idee te krijgen waarom bepaalde zaken problematisch zijn voor het zorgvuldig uitvoeren van de werkzaamheden. Dit helpt u bij het beoordelen van de noodzaak van maatregelen in een later stadium, het krijgen van draagvlak voor deze maatregelen en maakt het mogelijk om eventuele verbeteringen meetbaar te maken. Pas wanneer u precies weet wat de problemen zijn en waardoor deze problemen ontstaan, kunt u naar een oplossing toewerken.

Verhelp de concentratieproblemen met een gerichte aanpak

Afhankelijk van de oorzaak van de afleiding, is het zorgvuldig onderzoeken van het probleem van cruciaal belang. Soms is de oplossing heel eenvoudig. De radio wat zachter, een deur sluiten, de verlichting aanpassen of zonwering installeren. Echter, niet alle problemen zijn even eenvoudig op te lossen. Meer oplossingen geven niet altijd beter resultaat. Zeker als u niet eens weet wat u probeert op te lossen.

Neem akoestische oplossingen als voorbeeld. Er zijn tal van akoestische materialen die ingezet kunnen worden, maar niet ieder materiaal werkt even efficiënt bij een bepaald probleem. Heeft u last van hoge of lage tonen? Het zou zomaar kunnen dat u flink investeert in een oplossing die achteraf helemaal niet blijkt te werken. Een gerichte aanpak is noodzakelijk. Door een bureau als AKMA in te schakelen krijgt u akoestisch advies op een hoog niveau. Door onderzoek te doen naar de klachten die u en uw collega’s ervaren, kunnen wij heel gerichte oplossingen voorstellen die echt een verschil gaan maken in de prestaties op de werkvloer.

Verminder de afleiding, verbeter de prestaties

Goed werk leveren kan alleen als u zich comfortabel voelt op uw werkplek. Hoe meer afleiding u ervaart, hoe sterker het ongemak wordt. U gaat zich ergeren aan uw collega’s. Zelfs alledaagse en insignificante handelingen en geluiden worden storend, waardoor uw prestaties er nog meer onder leiden.  Het aanpakken van factoren die zorgen voor concentratieverlies zou dan ook hoog op de prioriteitenlijst van iedere werkgever moeten staan. Ervaart u klachten? Praat hierover met uw collega’s en stap naar uw leidinggevende of werkgever om de situatie toe te lichten. Wanneer meerdere collega’s uw ervaringen onderschrijven, staat u sterker in het gesprek en is de kans groter dat er ook daadwerkelijk maatregelen getroffen worden.

Hulp nodig bij een prettige akoestiek op de werkvloer? Wij helpen u graag!
Vrijbljvende offerte