29 januari 2021

De gevolgen van slechte akoestiek in de woonkamer

Bij de bouw en inrichting van een woonhuis speelt akoestiek in het proces vaak geen grote of zelfs helemaal geen rol van betekenis. Het wordt geen rekening mee gehouden, of het wordt gewoon vergeten en niet meegenomen in de begroting. Dit terwijl de akoestiek, het geluid in het huis, wel bepalend is voor de sfeer en het comfort van de woning.

De gevolgen van slechte akoestiek in de woonkamer zijn groot en verminderen het wooncomfort en daarmee de woningwaarde aanzienlijk. En zoals bij zoveel zaken geldt ook bij de akoestiek in een woonkamer het credo: voorkomen is beter dan genezen. In dit artikel leest u meer over wat de gevolgen van slechte akoestiek in de woonkamer zijn, waarom dit juist in de woonkamer zo problematisch is en wat u kunt doen om dit te voorkomen en te herstellen.

Waarom vormt slechte akoestiek juist in de woonkamer een probleem?

Dat de badkamer en het toilet erg hol klinken nemen we vaak voor lief. Want tenslotte verblijven we daar maar een klein deel van de dag. Bovendien spelen gehoor en communicatie een ondergeschikte rol in deze ruimtes. Dit geldt ook vaak tot op zekere hoogte voor de hal. In sommige gevallen dient de hal echter als reflectiekanaal als de indeling van het huis dusdanig is dat er een open verbinding tussen de andere vertrekken en bijvoorbeeld de woonkamer bestaat.

Maar wanneer de akoestiek in de woonkamer erg slecht is, heeft dit een grote invloed op het woongenot van de woning. Hele normale dingen als het houden van een goed gesprek op normale afstand, televisie kijken, muziek luisteren of eten vervallen in grote ergernis. De galm maakt het volgen van een tv-uitzending moeilijk en communicatie is erg vermoeiend en storend. De woonkamer wordt een onaangename plek om te zijn en dus zoekt men elders in het huis de rust op.

De functie van de woonkamer als plek van ontspanning en verbinding is belangrijk voor een huishouden, maar door de problemen met de slechte akoestiek kan de ruimte deze functie niet langer vervullen.

Hoe kunnen deze problemen opgelost worden?

Indien deze, vaak herkenbare, problemen zich voordoen kan AKMA deze in de regel eenvoudig oplossen. Hierbij houden we uiteraard rekening met de esthetische wensen van de bewoners. Let wel: uiteindelijk is het aantal m2 OR (staat voor m2 100% absorptie) welke toegepast moet worden wel bepalend voor het eindresultaat. Een gordijn of kleedje lost een akoestisch probleem niet op.

Een groot deel van de akoestische problemen in een woonkamer zijn op te lossen door het plafond aan te passen. De reflecties die in een woonkamer heersen kunnen echter het best geminimaliseerd worden door het strategisch plaatsen van wandpanelen. Uitgevoerd in een uniekleur of met een afbeelding naar keuze.

Dit kunnen aangekochte printbestanden zijn maar ook familiefoto’s of mooie vakantieplaatjes. De enige voorwaarde voor deze afbeeldingen is dat de resolutie voldoende moet zijn om op groot formaat te printen. We bespreken samen met de klant welke oplossing esthetisch het beste past.

Laat akoestische problemen verhelpen of voorkomen door AKMA!

AKMA is gespecialiseerd in het minimaliseren van akoestische problemen die vaak ontstaan door een gebrek aan kennis van ruimte akoestiek bij architecten en aannemers. Wij adviseren aannemers bij nieuwbouwprojecten om deze problemen te voorkomen.

Vaak kunnen we veel problemen met de ruimte akoestiek voor zijn door kleine aanpassingen door te voeren. Dit is goedkoper dan het onderzoeken en oplossen van problemen met de akoestiek na de oplevering. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Met welke akoestische materialen kunnen we u helpen?
Vrijbljvende offerte