AKMA_Logo_Wit

13 januari 2021

Akoestische problemen oplossen met akoestische panelen

Bij AKMA krijgen we regelmatig de vraag: wat kan ik gebruiken om de akoestiek in een kantoor, kantine, woonhuis, of sporthal te verbeteren? Het beantwoorden van deze vraag is echter lastig, omdat iedere situatie uniek is en dus ook om advies op maat vraagt. Vaak wordt er bij de bouw en inrichting van ruimtes geen of te weinig rekening gehouden met de akoestiek. Er wordt gekeken naar bouwkundige zaken, meubels, kleuren en wandafwerkingen het liefste zo strak mogelijk. Dit geldt in bijna alle situaties.

Het gevolg is dat men na ingebruikname pas ontdekt dat het geluid niet prettig is, heel erg storend is of zelfs tot gezondheidsklachten leid. En dan? In de praktijk blijkt dat het installeren van akoestische panelen vaak direct tot een positievere ervaring leidt. De vraag is dan nog wel welk type akoestische paneel het meest geschikt is.

Akoestische problemen oplossen met maatwerk

Het oplossen van akoestische problemen vraagt dus om maatwerk. We gaan een opdracht altijd met een open mindset in. Wat zijn de klachten die u of anderen ervaren en wat kan hiervan de oorzaak zijn? We herleiden het probleem tot de kern, want dat is waar akoestische oplossingen het meeste effect hebben. Vervolgens is het zaak om samen met de opdrachtgever te bespreken hoe we de problemen het beste kunnen aanpakken. Wij kunnen u wel vertellen wat werkt, als u het geen mooie oplossing vindt, of als u liever voor een goedkoper alternatief gaat, dan geven we hier gehoor aan. Zo houden we altijd rekening met de wensen van onze klant bij het geven van advies.

Akoestische panelen om akoestische problemen op te lossen

Er zijn verschillende soorten akoestische panelen die uw akoestische problemen kunnen oplossen. Dit kunnen plafondeilanden zijn of wandpanelen. In bepaalde omstandigheden kunnen ook (room)dividers een goede werking hebben. Panelen zijn er in vele soorten en maten. Basic plafondeilanden zijn voorzien van een glasvlies in een kleur naar keuze of eilanden uitgevoerd in een mooie stoffering. Strak tegen het plafond gemonteerd, of beter, voorzien van een luchtspouw (plenum). Ook wandpanelen kunnen in vele types en maatvoeringen geleverd worden. Maatwerk is hierbij onze standaard. Variërend van uniestoffen tot mooie akoestische schilderijen. Maatvoeringen zijn bijna onbegrensd. Van standaard hoogtes van 170/300cm tot breedtes van wel 30 meter! Hoeveel panelen er nodig zijn en of dit wandpanelen of plafondeilanden moeten zijn, wordt bepaald door het probleem.

Optimaliseren van de akoestiek

Om de akoestiek te optimaliseren is een bepaalde hoeveelheid m2 OR noodzakelijk. OR staat voor m2 open raam. Dit wordt weergegeven in een 1-getalswaarde van 1.0 (staat gelijk aan 100% absorptie). Elk product of voorwerp in een ruimte heeft een bepaalde absorptiewaarde. Bijvoorbeeld glas of beton 0.05 vloerbedekking 0.2, een goed akoestisch paneel 0.9 en een goed plafondeiland 1.0. AKMA berekent of meet de waarde van een ruimte en we kunnen dan gemakkelijk herleiden hoeveel m2 er extra toegevoegd moet worden om tot een acceptabele ruimte te komen of een ruimte die voldoet aan de geldende akoestische normen. Hoe hoger de waarde van de producten, des te minder hoeft men toe te voegen. Echter de minimale waarde voor een goed akoestisch paneel is 0.85. Bij een storende nagalm werkt een oplossing met plafondeilanden vaak het beste. Is er echter sprake van veel geluidsreflecties? Dan is het strategisch plaatsen van wandpanelen vereist. In de regel is een combinatie van deze oplossingen vaak gewenst. Let er dus bij de aanschaf van akoestische panelen dan ook goed op wat de (NRC)waarde van een paneel is. Deze dient dus minimaal 0.85 te zijn.

Behoefte aan advies op maat?

Ervaart u ook akoestische problemen? Dan komen we graag bij u langs voor advies op maat Wilt u geen akoestische wandpanelen laten plaatsen? Dan adviseren we mogelijk om panelen aan het plafond te monteren. Samen met de opdrachtgever zoeken we naar een oplossing die goed werkt, er goed uitziet en binnen het budget past.

AKMA heeft ruime ervaring op het gebied van akoestiek en akoestische producten. We leveren een scala aan producten van topkwaliteit. Neem contact met ons op om een afspraak te maken. We horen graag van u!

Met welke akoestische materialen kunnen we u helpen?
Vrijbljvende offerte