AKMA_Logo_Wit

10 december 2020

Akoestiek verbeteren: goedkoop of duur?

Kent u het spreekwoord, beter voorkomen dan genezen? Dit geld zeker voor het realiseren, bouwen of inrichten van ruimtes met een bepaald gebruikersdoel. Met alle facetten moet rekening gehouden worden, afgestemd op het gebruik van de ruimte. Of het nu een leslokaal, sportzaal, kantoor, horecazaak of woning betreft. Geluid is een van deze facetten die het comfort en het gebruik van de ruimte bepaald. Want waar de ruimte ook voor gerealiseerd wordt, goede communicatie en een prettig gehoor bepalen of we er graag in vertoeven of juist niet. En toch wordt juist de akoestiek bij het realiseren van een ruimte vaak vergeten of onderschat

Soms merkt u een akoestisch probleem op dat u vaker hoort, maar niet altijd goed kunt plaatsen. Waar komt het geluid vandaan, wat is het voor geluid en wat kunt u doen om het probleem te verhelpen? Het verbeteren van de akoestiek kan op verschillende manieren, met of zonder speciaal ontworpen materiaal. In sommige omstandigheden kan het strategisch plaatsen van beplanting al een merkbaar verschil maken. In andere gevallen is een meer integrale aanpak nodig om er zeker van te zijn dat de problemen verleden tijd zijn.

Constateren van problemen met de akoestiek

Indien men vanaf het begin rekening houdt met de akoestiek en akoestische oplossingen kan dit meegenomen worden in het budget en inrichtingsplan van de ruimte. Dan kunnen de kosten begroot worden en oplossingen afgestemd worden op het interieurplan. De kosten zijn dan vaak te overzien en vooraf in kaart te brengen. Echter komt men er vaak na oplevering of na ingebruikname pas achter dat de akoestiek dusdanig slecht en storend is dat een goed gebruik van de ruimte niet mogelijk is. Er heerst een lange storende nagalm, communicatie of lesgeven wordt bemoeilijkt, gasten kunnen geen gezellig gesprek met elkaar voeren of erger, personeel wordt ziek en het ziekteverzuim in de organisatie stijgt. Dan zullen er achteraf maatregelen genomen moeten worden om de akoestiek te optimaliseren

Welke opties heb ik om de akoestiek te verbeteren?

Om de akoestiek in een ruimte te verbeteren kunt u verschillende middelen aangrijpen. Afhankelijk van het volume van de ruimte in combinatie met het gebruiksdoeleinde moet worden bepaald aan welke norm de ruimte moet voldoen, wat de situatie is en hoe deze te optimaliseren is. Deze stappen achteraf zijn vaak duurder dan het huiswerk vooraf goed doen. Waar bestaan de kosten dan uit om een ruimte akoestisch te optimaliseren? Op de eerste plaats wordt gekeken aan welke norm de ruimte moet voldoen. Dit staat beschreven in de bijvoorbeeld het Bouwbesluit, het Frisse Scholenbeleid of richtlijnen NOC-NSF. Dan wordt de situatie bepaald.

Een meetrapport of berekening?

De uitdaging ligt echter niet alleen bij het vinden van de juiste oplossing, het vinden van het daadwerkelijke probleem is minstens zo belangrijk. U kunt de aanpak zo goedkoop of duur maken als u zelf wilt, maar meer uitgeven maakt een oplossing niet altijd de betere optie. Afhankelijk van het gebruik kan dit alleen een nagalm berekening of geluidsmeting zijn of kan het noodzakelijk zijn dan ook geluidsverval (STI) of spraakverstaanbaarheid in beeld gebracht moet worden. Dus de eisen bepalen de kosten. Een berekening is natuurlijk goedkoper dan en uitgebreid meetrapport met advies. Daarom opteren we bij AKMA ook vaak voor gedegen onderzoek. Dit is echter situatieafhankelijk, wij geven dan ook altijd advies op maat.

De juiste oplossing bepalen

Een volgende stap is de conclusie van de meting of berekening vertalen in hoogwaardige akoestische materialen. In een conclusie staat altijd het benodigde aantal m2 OR (is het aantal m2 100% absorptie). Afhankelijk van het probleem kan dit opgelost worden met plafondeilanden, wandpanelen of dividers. Vaak is een combinatie hiervan de juiste oplossing. Maar duidelijk is dat akoestische problemen achteraf oplossen meestal duurder is dan wanneer hier vooraf rekening mee gehouden wordt. Niet alleen financieel maar ook esthetisch biedt dit alleen maar voordelen.

Goedkope oplossingen akoestiek verbeteren

Het verbeteren van de akoestiek hoeft niet veel te kosten. Met een gerichte aanpak bespaart u onnodige kosten en zorgt u voor een effectieve oplossing voor uw probleem. Afhankelijk van uw wensen kan er gekozen worden voor een low budget oplossing. Wilt u een integrale aanpak met akoestische panelen op maat? Dan zal dit meer kosten dan een oplossing met standaard panelen. De adviseurs van AKMA bekijken de mogelijkheden samen met u om er zeker van te zijn dat de aanpak binnen uw budget blijft.

AKMA geeft advies op maat

Ondervindt u overlast als gevolg van een akoestisch probleem en bent u benieuwd of akoestische wanden uitkomst kunnen bieden? AKMA adviseert u graag, geheel vrijblijvend. Neem gerust contact op als u graag meer wilt weten over onze producten of mogelijkheden.

Met welke akoestische materialen kunnen we u helpen?
Vrijbljvende offerte